Néhány javaslat, ha szerhasználó                van a családban

2018.03.25

Talán a legnehezebb helyzet, amikor valaki azzal szembesül, hogy alkohol-, drog- vagy gyógyszerfüggővé vált egy hozzá közel álló személy. Hogy kezeljük a helyzetet? El tudom érni, hogy abbahagyja a szerhasználatot? Hogyan tudom segíteni ebben? Hogyan tudok segíteni magamon? Erről a szól következő írásom.

"Aki összeomlik, rendszerint nem érzi, mikor ér a szakadék fenekére. Csak zuhan, zuhan lefelé. Ezt az egész összeomlást azoknak találták ki, akik az életben valami olyan után kutattak, amit a saját környezetük nem tudott nyújtani nekik. Vagy csak azt hitték, hogy nem tud nyújtani."

J. D. Salinger

Egy baráttal is nehéz megélni, hogy számunkra érthetetlen okból, eltávolodik tőlünk, megváltozik, leépül - de vele általában nem lakunk egy lakásban, nem köt minket hozzá házassági eskü, közös gyerek, nincsenek közös javak vagy vérségi kötelék. Ritkulnak a találkozások, megszakad a kapcsolat és "kész". 

Közeli hozzátartozóval ez a helyzet nehezebb és bonyolultabb. A függőség krónikus (lassú lefolyású) betegség. Általában évek telnek el úgy, hogy a családon belül már feszültséget okoz a szerhasználat, de még kezelhetőnek látszik a helyzet. Vannak néha viták, egy-egy nagyobb veszekedés után ígéretek is, de ezeket előbb-utóbb, valami elfogadhatónak tűnő magyarázattal, megszegik a függők. "Szülinap volt, nagy volt rajtam a nyomás, csak két sört ittam", ....stb. A szerhasználat folytatódik, a feszültség pedig tovább nő, miközben a beszélgetéseket felváltják a viták, amik már nem a problémák megoldásáról szólnak. A "józan" fél, aki látja a problémát: szembesít, számon kér, könyörög, míg a használó fél, - aki nem érzékeli a probléma súlyát- ígérget vagy megsértődik és visszatámad. Már nem működik a kommunikáció. 

Hozzátartozóként mit tehetünk egy ilyen helyzetben? Szakemberként és egykori szerhasználóként a következőket javaslom:

A függőség egy komplex betegség, nem egy nátha, amit forró teával és némi pihenéssel ki tudunk kúrálni. Addig is, amíg párunk, családtagunk (a mi segítségünkkel) úgy dönt, hogy abbahagyja a használatot, érdemes nekünk minél többet megtudni erről a betegségről, hogy jó válaszaink legyenek az adott helyzetre. Egy szakember segítsége, évekkel rövidítheti meg a család szenvedését, ezáltal a kapcsolatot is megmentheti. Javasolni szoktam még hozzátartozói csoportokat. Itt hasonló problémákkal küzdő, vagy azokat már részben/egészben megoldó sorstársakkal lehet találkozni, akiktől szintén sok segítséget kaphatunk aktuális nehézségeinkre.   

Tegyük egyértelművé hozzátartozónk számára, a szerhasználatával van problémánk, nem személyével! Először magunknak, aztán a számára fogalmazzuk meg, mit is szeretnénk, hol vannak a határaink. Például ne igyon otthon, közös programok esetén vagy mondjuk vezetés előtt. Aztán mi az, ami zavar minket a szerhasználatával kapcsolatban? Például szer hatása alatt kötekedő, agresszív, vagy éppen ellenkezőleg, visszahúzódó, érzelmileg elérhetetlen lesz. Majd ha ezt már megfogalmaztuk neki, bevásárláskor ne vigyünk haza alkoholt, és akkor se üljünk be mellé az autóba, ha "csak" egy pohárral ivott, legyünk következetesek. 

Ne óvjuk a függőt a szerhasználat következményitől és ne hagyjuk, hogy bevonjon minket a következmények eltusolásába! Pl.: ha tartozása van, ő fizesse ki. Másnaposság esetén ne mentsük ki, hogy beteg, és ne mi magyarázzuk el a családnak vagy a gyerekeknek, hogy mi történt előző este a családi vacsora közben.  

Bármilyen nehéz megtenni, szer hatása alatt álló hozzátartozónkkal ne kezdjünk el veszekedni, ne kezdjük el számon kérni az ígéreteit. Hagyjuk inkább, hogy kialudja magát, és akkor beszéljünk vele, ha kijózanodott.

Van, aki magától is felismeri, hogy segítségre van szüksége a szerhasználat abbahagyásához. Jellemzően azok, akiket már függőségük miatt sok veszteség ért. Ha hozzátartozónk még nem tart itt, családi konzultáción a békesség kedvért általában hajlandó részt venni, ahol szakember segítségével közösen lehet meghatározni, mik azok a reális célok, amik mindkét fél számára vállalhatók, teljesíthetők.

Szinte mindig értetlenséget és indulatot vált ki a hozzátartozókból, amikor szóba hozom, hogy a függőség családi betegség, és az állapot javuláshoz nem csak a szerhasználó félnek kell változni. Át szoktuk beszélni, hogyan működik a család, milyen válaszaik vannak a szerhasználó fél viselkedésére. Ilyenkor a legtöbbször kiderül, hogy a titkolózással és ártatlannak tűnő hazugságokkal akaratlanul a szerhasználó "cinkosává" váltak, és mindez azért történt, mert nem rendelkeztek a függőség természetéről kellő információval.

Írásom végére egy fontos javaslat. Mivel a függők általánosságban kiválóan manipulálják a környezetüket, ne a szavaiknak higgyünk, hanem elsősorban a cselekedeteiknek!


Hozzátartozói csoportok Budapesten:

Al-Anon

KékPont - a 3. és a 9. kerületben

Magadért Alapítvány

Megálló Csoport

Félúton Alapítvány - Orczy Klub

Drog-Stop

Válaszút Misszió