A függőségről és a felépülésről 

                függőknek és nem függőknek

Időnként, ha laikus társaságban szóba kerül a munkám, azt tapasztalom - általánosságban az a szemlélet az uralkodó, hogy a mindenüket elivó, drogozó, játszó, lecsúszott emberek a szenvedélybetegek. Hát igen, nagy biztonsággal kijelenthető, ők már azzá váltak. De a függővé válás egy viszonylag hosszú folyamat, aminek jól definiálható állomásai és...

A fenti mondat egy segítőm szájából hangzott el bő 13 éve még a rehabon. Akkoriban még nem igazán tudtam se felfogni, se értelmezni, mert számomra az is újdonság volt, hogy tisztán is működőképes vagyok. Nem foglalkoztatott mi lesz az elkövetkező években, tiszta akartam maradni, ennyi.

A saját felépülésemben is fontos kérdés volt, és a munkámban is azt tapasztalom, előbb/utóbb minden egykori szerhasználóban felmerül a kérdés, szerek nélkül, hogy tud majd kikapcsolódni, lazítani? De mit is jelent egy függőnek a kikapcsolódás, lazítás?

Ezt az üzenetet tegnap kaptam. Meghatódtam mikor elolvastam, és jól esett, hogy Tamás megköszönte a közös munkánk eredményét, ami azért is fontos számomra, mert ő volt az első kliensem a magán praxisomban.

Talán a legnehezebb helyzet, amikor valaki azzal szembesül, hogy alkohol-, drog- vagy gyógyszerfüggővé vált egy hozzá közel álló személy. Hogy kezeljük a helyzetet? El tudom érni, hogy abbahagyja a szerhasználatot? Hogyan tudom segíteni ebben? Hogyan tudok segíteni magamon? Erről a szól következő írásom.

Az első fontos lépés a tartós józanság felé, az absztinencia elérése. De a tisztaságot meg is kell tartani, és függő ilyenkor a következő kérdésekkel szembesül. Mit kezdjek a hiányérzetemmel? Hogy fogom jól érezni magam a bőrömben? Hogyan kell tisztán élni? Írásaimban ezekre a kérdésekre válaszolok.

Ha valakit érdekel a függőség természete, én ezt a könyvet szoktam javasolni elolvasásra. Egy orvos naplója, saját függőségéről, küzdelmeiről a droggal. Ez a novella egy morfinistáról szól, de bármi is legyen a választott szere egy függőnek, ugyanazokkal az élményekkel szembesül mindenki. A "szerelem" után jön a kiszolgáltatottság, a csalódás, a...

Az első fontos lépés a tartós józanság felé, az absztinencia elérése. De a tisztaságot meg is kell tartani, és a függő ilyenkor a következő kérdésekkel szembesül. Mit kezdjek a hiányérzetemmel? Hogy fogom jól érezni magam a bőrömben? Hogyan kell tisztán élni? Írásaimban ezekre a kérdésekre válaszolok.

Abban, hogy ki tudjak józanodni, nagy szerepe volt a segítségnek, mely megértette velem, miként működik a függőségem. Már "tisztán" újra elkezdtem tanulni, és saját tapasztalataim és a tanultak alapján megismertem a szenvedélybetegség, rendszerszintű törvényszerűségeit is. Ennek tudásnak a birtokában tudok a szenvedélybetegeken segíteni.

                                        ( C ) szermentesen.hu 2017 Minden jog fenntartva.